Jak udržet potraviny co nejdéle čerstvé?

Jak udržet potraviny co nejdéle čerstvé?

Správným skladováním, přípravou potravin a dodržováním důkladné hygieny při zpracování potravin
zachováme nejen výživové hodnoty potravin, vitamíny, minerální látky, ale můžeme předejít nakažení potravin
škodlivými a nebezpečnými mikroorganismy a případné otravě jídlem.

Kažení potravin má různé příčiny:

  • Růst bakterií v potravinách při nesprávném uskladnění a uložení potravin
  • působením vzduchu – hlavně kyslíku může změnit chuť, barva, vzhled potravin
  • velké změny teploty v místnosti ovlivňují kvalitu potravin a mohou je změnit
  • škodlivý hmyz (mouchy, vosy, mravenci, ovádi, komáři) mohou přenést různé bakterie na potraviny a tím je znehodnotit

Není nic horšího, než nakoupit horu potravin, které nemáte možnost rychle zkonzumovat a po dvou dnech zjistíte, že jsou tak součet akorát do koše. Taková škoda!
Patříte mezi hospodyňky, které také nacházejí své dobroty ležet bezvládně v lednici nebo ve spíži? Nabízíme vám několik tipů, jak zachovat vaše dobroty čerstvé po delší dobu.

  1. Některé druhy ovoce a zeleniny produkují plyn s názvem ethylén jak zrají. Tento plyn může způsobit předčasné dozrávání ostatních potravin v okolí, které se stanou citlivější. Takže oddělte ethylen produkující potraviny od potravin na etylén citlivé. Avokádo, banány, melouny, mango, nektarinky, hrušky, švestky a rajčata by měly být skladovány na jiném místě než jablka, brokolice, mrkev, listová zelenina či meloun.
  2. Mějte brambory, cibuli a rajčata uskladněny na chladném a suchém místě, avšak ne v ledničce. Přílišná zima v nich totiž zničí chuť.
  3. Uchovávejte nezralé ovoce a zeleninu jako hrušky, broskve, švestky, kiwi, mango, meruňky, avokádo, melouny, banány na kuchyňském pultu. Jakmile jsou zralé, přendejte je do ledničky. Přestože vám banány trochu ztmavnou, nebude to mít vliv na jejich nitro.
  4. Čerstvé bylinky nakoupené v sáčcích dejte ještě do jednoho sáčku bez úplného přístupu vzduchu a pevně je utáhněte.
  5. Citrusové plody jako jsou pomeranče, mandarinky, citrony a limetky nechte týden na chladném a tmavém místě, mimo dosah přímého slunečního světla. Prodloužíte jim život uložením do chladničky v síťovině nebo perforovaném v plastovém sáčku.
  6. Zabalte celer do alobalu a uložte jej do vegetariánského košíku do ledničky.
  7. Jiné typy produktů jako je mrkev, salát a brokolice se začnou kazit jakmile je vyberete s plastových sáčků, ujistěte se, že jsou stále suché, protože vlhkost urychluje kažení.
  8. Odřízněte listový vrch ananasu a uložte jej vzhůru nohama. To pomáhá přerozdělit cukry, které klesají ke dnu během přepravy a pomáhá uchovat ovoce déle čerstvé.
  9.  Vyhněte se mytí bobulového ovoce, až těsně před samotnou konzumací. Vlhkost podporuje růst plísní.
  10.  Pokud jste moc hygienický typ, můžete umýt a vysušit vaši zeleninu z trhu, ale pak ji uložte do zavřených skleněných nádob, vyložených papírovými ubrousky. Kromě toho, že své plody uvidíte, budete také udržovat mimo vlhkost.

Pozor ještě na další nebezpečí při skladování potravin:

  • přesvědčit se, zda jsou zmrazené potraviny před vařením dobře rozmražené
  • rozmrazené potraviny znovu nezmrazovat
  • dbát na to, aby se maso, ryby, vajíčka důkladně převařili (mohou způsobit průjem)
  • vychladlé jídlo co nejdříve odložit do chladničky. Protože při setrvání při pokojové teplotě se začne jídlo spíše kazit a mohou se začít množit bakterie, což nám pak po snědení jídla může způsobit potíže (zkažený žaludek, průjem, zvracení)
  • při zahřívání jídla dbát na to, aby se dobře přehřálo (minimum 75 ° C), případně polévky, omáčky nechat přejít varem
  • zbytky jídla uloženy v chladničce spotřebovat do dvou dnů
  • jídlo nikdy více neohřívá více než jednou. Opakované ohřívání a ochlazování ničí výživné látky v potravinách a zároveň podporuje růst bakterií, které mohou vyvolat zažívací potíže.

 

Naše poslední rada zní: kupujte pouze tolik, kolik toho ten den, maximálně na druhý sníte. Pokud si všimnete shnilé potraviny, okamžitě je vyhoďte, ačkoli druhá polovina plodiny vypadá ještě v pořádku. Ne, není! Hniloba se v mikroskopických částicích dostala už všude a mohla by vám ublížit.

Zajímavosti:

Při vaření vajíček na tvrdo přidejte do vody sodu a skořápka se zbarví na bílo.Who knew - add baking soda to the water when hard boiling eggs and the shell will come right off.

Share This
function wps_trend($atts){ extract( shortcode_atts( array( 'w' => '500', // width 'h' => '330', // height 'q' => '', // query 'geo' => 'US', // geolocation ), $atts ) ); //format input $h=(int)$h; $w=(int)$w; $q=esc_attr($q); $geo=esc_attr($geo); ob_start(); ?>