Jak zavařovat ovoce

Jak zavařovat ovoce

Ovoce, které chcete zavařovat musíte důkladně umýt. Podle jeho druhu ho oloupejte a samozřejmě nakrájejte. Připraveni ovoce pak namočte do vody. Takto neztratí barvu.Do vody můžete přidat i kousek kyseliny citrónové. Tvrdší ovoce např.. kdoule nebo zimní hrušky musíte před samotným zavařováním předvařit.Ponořte je do horké vody nechte přibližně 3 minuty povařit, vyjměte a nechte volně vychladnout. Vařené ovoce změkne a pak snáze prosákne nálevem. Zavařeniny můžete dochutit dle vlastní chutě a fantazie např.. vanilkou, skořicí nebo zázvorem. Podobně se kompot může dochutit i kyselinou citronovou nebo pomerančovou či citrónovou kůrou, bylinkami jako bazalka, tymián nebo meduňka.

Pokud do kompotu těsně před zavařováním přilijete malé množství alkoholu, prodloužíte tak jeho trvanlivost. Chuť kompotu tím v žádném případě nezkazíte, naopak, ovoce získá pikantní a zajímavou chuť. Nesmíte však zapomenout, že takové ovoce není vhodné ke konzumaci dětmi. Rychlé zavařování Pokud se vám nechce vařit klasický nálev, postupujte tak, že do připraveného 0, 7 l sklenice s ovocem dáte 3-4 PL cukru a obsah zalijete vodou.

Medový nálev

připravíte tak, že namísto klasického množství cukru přidáte o jednu PL méně medu a kompot pak zalijete vlažnou vodou. Med a voda se během sterilizace smíchají.
Při zavařování by měla mezi víčkem a hladinou kompotu zůstat mezera o velikosti alespoň 1 – 1,5 cm.

Zásady při zavařování ovoce:
1. Sklenice a víčka před zavařováním dokonale vymyjte ve vodě se saponátem, pořádně opláchněte a nechte vysušit, popř. iv horké troubě.
2. Zpracovávejte jen skutečně kvalitní plody. Ovoce, zeleninu a houby před upotřebením dokonale umyjte a nechte odkapat.
3. Zavařovací sklenice nesmí mít poškozené okraje a víčka nesmějí být porušeny. Na nové zavařování použijte vždy nové víčko, které vyvařte ve vroucí vodě.
4. Pokud ovoce ve sklenicích zaléváte studenou vodou, musí být voda v hrnci na sterilizaci také studená. Pokud ovoce zaléváte teplým nálevem, může být voda ve sterilizačním hrnci horká. Tímto se zkrátí podstatný čas potřebný ke sterilizaci a navíc takto připravený kompot si zachová více výživných látek.
5. Při sterilizaci hrnec zakryjte.
6. Vodu ve sterilizačním hrnci uveďte do varu co nejrychleji a pak sledujte teplotu vařící vody a čas její vaření.
7. Pokud jste sterilizovali sklenice se šroubovacím uzávěrem po vyjmutí z hrnce ještě jednou opatrně dotáhněte.
8. Když sklenice vychladnou, otočte je dnem vzhůru. Ověříte si tak, zda víčka skutečně chytili. Těsnost víčka zjistíte i tak, že po nich Poklepete. Pokud víčka vydávají dutý zvuk nebo hluchý zvuk, měly by být dovřená v pořádku.

 

Jak zavařovat bez cukru? Tipy a rady

Zavařovat ovoce, zeleninu, připravovat slaďoučké domácí marmelády či kompoty na zimu je stále v kurzu. Mnoho hospodyněk tento proces uchovávání potravin stále rádo praktikuje. Jenže staré známé pravidlo: kolik ovoce, tolik cukru se nemusí zamlouvat každému. Existují však i jiné způsoby, jak zavařovat, abyste nemuseli utratit celoroční zásoby cukru na jedno zavařování. Dnes radíme jak zavařovat s menším množstvím cukru, ale i zcela bez něj .
Jak zavařovat bez cukru

ovoce

Dá se zavařovat bez velkého množství cukru?

Takových možností je hned několik. Jako první volba se nabízí použití třtinového cukru namísto klasického bílého. Třtinový cukr je zdravější, ale takto připravené zavařeniny bývají často náchylnější na dřívější zkažení. Dá se tomu předejít. Stačí využít nějakou známý fintu babiček. Například přidání trošky citronové šťávy, šťávy z jablka či polití vrchu naplněné zavařovací láhve pár kapkami domácí slivovice.Snížit množství použitého cukru se dá i použitím přísad, které obsahují pektiny. Tyto látky způsobují urychlení želírování, no aby byly co nejefektivnější, často bývají obohaceny io různé uměle vytvořené látky na konzervování. Proto je jejich použití na vašem zvážení.

Chci zavařovat bez použití cukru

Zavařovat bez cukru

Ověřený způsob je zavařování s využitím vlastní šťávy. Požadované ovoce jen očistíte, nakrájíte a pokladete do očištěných zavařovacích lahví. Pak následuje pomalá sterilizace, při které ovoce uvolňuje vlastní šťávu. Důležité je zavařovat takové ovoce na velmi mírném ohni. Takovým procesem se dají snadno uvařit i chutné domácí džemy bez zbytečného přebytku cukru. Nevýhodou je akorát poměrně dlouhý čas přípravy.Často využívanou metodou je využití blanžírování. Při blanšírování si ovoce uchovává svou barvu i vitamíny. Celý princip spočívá v tom, že ovoce, které chcete zavařovat povaříte ve šťávě (maximálně pár minut), kterou si předem vylisuje či odšťavníte z nějakého ovoce, ne nutně stejného jak budete zavařovat.Ovoce chvilku povaříte, nalijete do nádob a sterilizujete. Hotovo.

Tip: pokud máte pocit, že nemáte dostatek šťávy z ovoce na blanšírování, tak nemusíte zoufat. Získanou šťávu může klidně zředit vodou. Šťávu můžete lisovat z ovoce, kterého máte dostatek nebo je cenově dostupné. Nejvíce a co nejrychleji se vám podaří získat šťávu z jablek, hrušek, rybízu, ale i hroznů či třešní. A ze zbytků si upečte chutný nedělní koláč.

Dá se zavařovat se solí na sladko?

Sůl je už nespočet let využívána ke konzervování potravin. Ale když se řekne zavařování ovoce, tak asi málokomu vzejde na rozum vyzkoušet to se solí (ideálně mořskou, ale stejně poslouží i klasická).Postupuje se velmi obdobně, jako když chcete zavařovat ovoce ve vlastní šťávě. Stačí ovoce nařezat, poskládat do nádob, zalít vodou ak tomu nasypat svrchu malinko soli. Sůl pomáhá vytahovat z ovoce vlastní cukr, takže v podstatě urychlí proces zavařování, který jsme popisovali o výše. Nakonec nádoby pořádně uzavřete víčky a nechte sterilizovat.Aby bylo zavařování úspěšně, tak si důkladně vybírejte plody, které budete zavařovat. Také nezapomeňte pořádně vyčistit zavařovací nádoby a koupit nové víčka, aby pevně držely. Nejsou tak drahé a staré vám nemusí dobře chytit, takže celý čas strávený zavařováním vyjde vniveč. A samozřejmě důsledně dodržujte čas i teplotu doporučenou pro sterilizaci. Příliš dlouhá nebo naopak krátká sterilizace vám pokazí celý výsledek.

Zajímavost:

Pokud rozlomil dva magnety napůl, dostanete dva celé nové magnety. Každý z nich bude mít svůj severní a jižní pól.

 

 

Share This
function wps_trend($atts){ extract( shortcode_atts( array( 'w' => '500', // width 'h' => '330', // height 'q' => '', // query 'geo' => 'US', // geolocation ), $atts ) ); //format input $h=(int)$h; $w=(int)$w; $q=esc_attr($q); $geo=esc_attr($geo); ob_start(); ?>