Žebříček nejzdravějších potravin světa: Kraluje mu voda!

Žebříček nejzdravějších potravin světa: Kraluje mu voda!
 Chcete vědět, které potraviny vám nejvíce dopomohou k tomu, abyste zůstali zdraví? Američtí vědci sestavili žebříček nejzdravějších a nejdůležitějších potravin, které by neměly chybět ve vašem jídelníčku. Na prvním místě je obyčejná čistá voda.

Seznam, pod kterým je podepsán tým čtrnácti odborníků z různých institucí, potvrzuje teorii, že pro náš organismus je nejblahodárnější ovoce. V první desítce se totiž nachází až šest jeho druhů, napsal portál tn.cz. A tady je již zmiňovaný žebříček:

1. Čistá voda – Mnozí lidé sílu obyčejné vody podceňují. Její síla je však neoddiskutovatelná. Ženy by měli denně vypít 2,7 litru vody, muži ještě o litr více. Voda má mnoho pozitivních účinků. Pomáhá kloubům, ale můžete pomocí ní i hubnout. Navíc udržuje bystrou paměť a jemnou pokožku.

2. Jahody – jako druhé skončily v seznamu jahody, protože obsahují velké množství vitamínu C. Také mají málo kalorií, jsou bohaté na vlákninu a pomáhají při léčbě žaludečních vředů.

3. Borůvky – toto ovoce má v sobě nejvíce antioxidantů ze všech ovocných plodů. Snižuje cholesterol a riziko vzniku cukrovky. Kromě toho zpomaluje proces stárnutí a zlepšuje naši motoriku.

4. Mandle – oblíbené ořechy jsou dobrou prevencí před srdečními chorobami. Dále jsou bohatým zdrojem vlákniny, bílkovin, zdravého tuku, antioxidantů, vitamínu a minerálů. Ale pozor, mandle obsahují velké množství kalorií, takže byste za den neměli sníst více než 23 kusů.

5. Třešně – pomáhají rychle usnout. Obsahují hodně vitaminu A a C a jsou dobré i na regeneraci po fyzické zátěži.

6. Ostružiny a malin y – těmito druhy lesních plodů posílíte svou paměť. Jsou zdrojem vlákniny, vitamínu C a antioxidantů. Pomáhají dokonce při léčbě některých druhů rakoviny.

7. Pomeranče – citrusový plod oranžové barvy je prospěšný při hojení ran a pomáhá zlepšovat imunitu. Podobně jako grepy jsou zdrojem vlákniny, kyseliny listové, antioxidantů a vitamínu C.

8. Rajčata – obsahují látku lykopen, která pomáhá při léčbě nádorových onemocnění. Jde zejména o rakovinu prostaty, plic a žaludku.

9. Pistácie – na devátém místě skončili opět ořechy. Pistácie jsou účinné pří zvládání stresu, protože snižují tlak. Rovněž jsou bohaté na bílkoviny a vlákninu, obsahují vitamin B6, thiamin, měď a fosfor.

10. Jablka – snad nejoblíbenějším ovocem jsou jablka. Dobře chutnají, ale jsou i velmi zdravé. Snižují cholesterol v krvi a obsahují také látky, které pomáhají při léčení respiračních onemocnění.

Na dalších místech žebříčku se umístily špenát, brambory, vejce, tmavá čokoláda, káva, losos, zelí, mořské řasy, ale i červené víno. Zajímavostí je, že v první padesátce chybí mrkev, o níž je všeobecně známo, že prospívá zraku.

Zajímavost:

Grapefruit neexistoval ještě před 18. stoletím. Je to výsledek křížení pomeranče a pomela.

Share This
function wps_trend($atts){ extract( shortcode_atts( array( 'w' => '500', // width 'h' => '330', // height 'q' => '', // query 'geo' => 'US', // geolocation ), $atts ) ); //format input $h=(int)$h; $w=(int)$w; $q=esc_attr($q); $geo=esc_attr($geo); ob_start(); ?>