Seznam, pod kterým je podepsán tým čtrnácti odborníků z různých institucí, potvrzuje teorii, že pro náš organismus je nejblahodárnější ovoce. V první desítce se totiž nachází až šest jeho druhů, napsal portál tn.cz. A tady je již zmiňovaný žebříček:
1. Čistá voda – Mnozí lidé sílu obyčejné vody podceňují. Její síla je však neoddiskutovatelná. Ženy by měli denně vypít 2,7 litru vody, muži ještě o litr více. Voda má mnoho pozitivních účinků. Pomáhá kloubům, ale můžete pomocí ní i hubnout. Navíc udržuje bystrou paměť a jemnou pokožku.
2. Jahody – jako druhé skončily v seznamu jahody, protože obsahují velké množství vitamínu C. Také mají málo kalorií, jsou bohaté na vlákninu a pomáhají při léčbě žaludečních vředů.
3. Borůvky – toto ovoce má v sobě nejvíce antioxidantů ze všech ovocných plodů. Snižuje cholesterol a riziko vzniku cukrovky. Kromě toho zpomaluje proces stárnutí a zlepšuje naši motoriku.
4. Mandle – oblíbené ořechy jsou dobrou prevencí před srdečními chorobami. Dále jsou bohatým zdrojem vlákniny, bílkovin, zdravého tuku, antioxidantů, vitamínu a minerálů. Ale pozor, mandle obsahují velké množství kalorií, takže byste za den neměli sníst více než 23 kusů.
5. Třešně – pomáhají rychle usnout. Obsahují hodně vitaminu A a C a jsou dobré i na regeneraci po fyzické zátěži.
6. Ostružiny a malin y – těmito druhy lesních plodů posílíte svou paměť. Jsou zdrojem vlákniny, vitamínu C a antioxidantů. Pomáhají dokonce při léčbě některých druhů rakoviny.
7. Pomeranče – citrusový plod oranžové barvy je prospěšný při hojení ran a pomáhá zlepšovat imunitu. Podobně jako grepy jsou zdrojem vlákniny, kyseliny listové, antioxidantů a vitamínu C.
8. Rajčata – obsahují látku lykopen, která pomáhá při léčbě nádorových onemocnění. Jde zejména o rakovinu prostaty, plic a žaludku.
9. Pistácie – na devátém místě skončili opět ořechy. Pistácie jsou účinné pří zvládání stresu, protože snižují tlak. Rovněž jsou bohaté na bílkoviny a vlákninu, obsahují vitamin B6, thiamin, měď a fosfor.
10. Jablka – snad nejoblíbenějším ovocem jsou jablka. Dobře chutnají, ale jsou i velmi zdravé. Snižují cholesterol v krvi a obsahují také látky, které pomáhají při léčení respiračních onemocnění.
Na dalších místech žebříčku se umístily špenát, brambory, vejce, tmavá čokoláda, káva, losos, zelí, mořské řasy, ale i červené víno. Zajímavostí je, že v první padesátce chybí mrkev, o níž je všeobecně známo, že prospívá zraku.
Zajímavost:
Grapefruit neexistoval ještě před 18. stoletím. Je to výsledek křížení pomeranče a pomela.
Please, adblock close and refresh page!